Focus tijdloos dankzij WK-spot PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door nu.nl   

AMSTERDAM – De Nederlandse rockband Focus scoorde in 1973 een internationale hit met het nummer Hocus Pocus. De track werd onlangs gebruikt in de WK-commercial van Nike.

van Leer

“Een geschenk uit de hemel”, zo omschrijft de trotse componist Thijs van Leer het.

“Het is een ongelooflijk knappe film”, vertelt de 62-jarige artiest erover. Maar vooral het feit dat het lied van zijn band werd verkozen boven het werk van Will I Am (Black Eyed Peas) geeft hem een goed gevoel. “Blijkbaar is onze muziek tijdloos.”

De band Focus ontstond in 1970 en kenmerkte zich door instrumentale composities die invloeden van jazz, rock en klassiek combineerden. Het viertal bestond ten tijde van Hocus Pocus uit Thijs van Leer (zang, toetsen, fluit), Jan Akkerman (gitaar), Pierre van der Linden (drum) en Cyriel Havermans (bas).

In 1971 werd het nummer een hit in Nederland. Pas twee jaar later, na het opnemen van een nieuwe versie voor de Amerikaanse markt, gebeurde aan de andere kant van de oceaan hetzelfde.

Nu de muziek wordt gebruikt in de commercial is de kans groot dat het wederom een hit wordt. Op de Britse hitlijst is afgelopen weekend in ieder geval al een 57e plaats bemachtigd.


Geboorte

Van Leer kan zich de geboorte van Hocus Pocus nog goed herinneren. “Het was niet in een studio, maar in een zijvleugel van kasteel Groeneveld in Baarn”, weet hij nog. “Dat was een verzamelplek voor allerlei artiesten."

"Boudewijn de Groot kwam daar ook veel, ik schaakte vaak met hem. In dat kasteel mochten we voor weinig geld één van de mooiste kamer bewonen om aan onze muziek te werken.”

De bekende gitaarriff die door heel het nummer wordt herhaald, ontstond spontaan. “Jan Akkerman begon te spelen en ik vond het meteen een wereldriff. Hij speelde het vier keer, sloeg het af en vervolgens deed drummer Pierre van der Linden een solo van twee maten."

"Heel virtuoos, net als Jan. Ook bassist Cyriel Havermans stopte op dat moment zonder dat dat was afgesproken. Na die drumsolo begon ik te jodelen.”


Jodelen

Dat was uniek voor de rock 'n roll, maar het deed menig wenkbrauw fronsen. “Mensen denken vaak dat jodelen uit de Alpen komt. Als je echter kijkt naar Centraal-Afrika, naar de volksmuziek daar, doet iedereen het. Dat is ongelooflijk en heel virtuoos.”

Een ander misverstand dat Van Leer uit de wereld wil helpen is de benaming 'instrumentaal. Er wordt niet gezongen I Love You, I Need You, maar het is wel degelijk een zangnummer. Het improviseren was het gegeven en tussendoor had ik de vrijheid om al die gags te doen. Daar zijn die rare dingetjes uit ontstaan. Eerst het jodeltje en daarna allerlei variaties daarop.”


Humor

Het belangrijkste element in zijn muziek vindt hij toch wel de humor. “Andere leden van de groep hadden dat ook hoog in het vaandel staan: muzikale humor. Hocus Pocus is natuurlijk een giller, letterlijk en figuurlijk.”

Hoewel de muziek van Focus door Nike een 'WK-nummer' is geworden, heeft de band voorlopig nog geen plannen om naar Zuid-Afrika te reizen.

Artikel op nu.nl