Buddy Guy – Living Proof: 74 Years Young (cd en 2LP) PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door muziek.nl   

Buddy Guy

Stel; je bent vieren-zeventig jaar oud, je voelt je geestelijk nog twintig en je weet niet waar je volgende plaat over moet gaan… Wel, dus! Buddy Guy verrast vriend en vijand met een heerlijke bluesplaat die alleen tekstueel doet vermoeden dat de artiest een respectabele leeftijd heeft bereikt.

De uit Louisiana afkomstige bluesgitarist en zanger is geen onbekende. Hij was het waarin bekende gitaarvirtuozen als Jimi Hendrix, Eric Clapton en zelfs Stevie Ray Vaughan een voorbeeld zagen. Zijn eigen voorbeeld indertijd, ik heb het over een halve eeuw geleden, was Muddy Waters. Guy heeft inmiddels vijf Grammy Awards op zijn naam staan, is opgenomen in de Rock and Roll Hall Of Fame en heeft de prestigieuze Blues Award al bijna dertig keer in ontvangst mogen nemen.

Het album zal in ieder geval iedere liefhebber van blues en rock aanspreken. Niet alleen zijn de nummers sterk in elkaar gezet (Buddy Guy en zijn drummer Tom Hambridge schrijven vrijwel alles samen), het gitaarspel is ook echt ontzettend strak! Of Buddy nu op zijn ’57 Fender Stratocaster losgaat, een Polka Dot gitaar ter hand neemt (Guess What), of de wat rauwere ’74 Telecaster Deluxe bespeelt, het lijkt hem geen enkele moeite te kosten, ondanks de wat hogere leeftijd. Ook zangtechnisch verdient de man een pluim, zijn stemgeluid is al jaren eender en neemt evenmin af. Op Living Proof dankt Buddy zijn vrienden (zoals B.B. King, die op de track Stay around A Little Longer zijn gitaar ‘Lucille’ ter hand neemt en meezingt), zijn famile (Thank Me Someday) en geeft zijn blijk van zin in het leven hebben. Ook Carlos Santana komt Buddy Guy vergezellen op het nummer Where The Blues Begins.
Living Proof is inderdaad het levende bewijs dat Buddy Guy er nog zin in heeft. De krasse knar heeft zelfs nog jonge hormonen door zijn lichaam gieren, blijkens de tekst van een bepaald niet ondubbelzinnige track op zijn album. Hiervan zou de Tea Party rode oortjes krijgen… Het album is verkrijgbaar op cd maar is sinds kort ook verkrijgbaar op een 180 grams audiofiele persing van Music On Vinyl, met een ets op de vierde plaatkant. Ik gun het zowel Buddy als menig liefhebber dat deze artiest nog lang muziek mag blijven maken als dit niveau gehandhaafd blijft. Een dikke aanrader op beide media!

Artikel stond op www.muziek.nl